Carnivoren hoeden zich voor carnitine

Amerikaanse onderzoekers hebben een chemisch bestanddeel in rood vlees ontdekt dat medeverantwoordelijk is voor schade aan hart en vaten. De boosdoener heet carnitine en veroorzaakt een hoge cholesterol en vetophopingen in bloedvaten.
AP2013

Voedingsdeskundigen waarschuwen al langer dat te veel rood vlees nadelig is voor de gezondheid. Vooral het hoge gehalte aan cholesterol en verzadigde vetzuren hebben een nadelig effect. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat nog een stof verantwoordelijk is voor schade aan hart en vaten.

Carnitine heet de boosdoener. Het chemische bestanddeel komt veelvuldig voor in rood vlees en wordt bij de spijsvertering door bacteriën in een gas omgezet. Dat gas ondergaat in de lever een chemische reactie en vormt zo de nieuwe chemische component TMAO.

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat TMAO medeverantwoordelijk is voor vetophopingen in bloedvaten. Dat kan aanleiding geven tot het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Door minder rood vlees te consumeren daalt de inname van carnitine evenals het aantal bacteriën in het spijsverteringsstelsel dat deze stof kan afbreken. Voedingsdeskundigen raden daarom aan niet meer dan 70 gram rood vlees per dag te eten.

De volledige resultaten van het onderzoek staan te lezen in het tijdschrift Nature Medicine.