Fransen lanceren nieuwe operatie in oosten Mali

Het Franse leger heeft een nieuw offensief tegen de fundamentalistische rebellen in het noordoosten van Mali gelanceerd. Er nemen 1.000 soldaten deel aan operatie Gustav, die de regio definitief moet beveiligen. Er worden ook gepantserde voertuigen ingezet, artillerie, helikopters, gevechtsvliegtuigen en onbemande vliegtuigjes.

Al in januari lanceerden Franse militairen een grote operatie om de islamitische rebellen te verdrijven uit het noordoosten van Mali, maar in februari al bleek dat die rebellen nog altijd in staat waren om aanvallen uit te voeren in steden als Gao en Timboektoe.

Daarom lanceren de Fransen nu een tweede operatie, in de hoop dat ze er nu wel in zullen slagen om de rebellen definitief uit te schakelen. Het is de bedoeling dat de Franse troepen eind deze maand uit Mali worden teruggetrokken.

In de buurt van Gao hebben de Fransen alvast een vrij groot wapenarsenaal aangetroffen dat de rebellen daar verborgen hielden. Ze hebben er wel geen enkele rebel gezien.