Luid holebi-protest tegen Poetin in Amsterdam

Een officieel bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Nederland heeft in Amsterdam duizenden holebi's op de been gebracht. Die protesteerden luid tegen een anti-homowet in Rusland, maar Poetin ontkende dat holebi's worden gediscrimineerd in Rusland.

De betogers dansten op luide muziek en hadden regenboogvlaggen en gekleurde ballonnen bij. Ze droegen ook slogans als "Poetin go homo" en "Njet". Op een groot spandoek stond de tekst "Stop de anti-homowet" in het Nederlands en Russisch. Volgens homobelangenorganisatie COC, die het protest organiseerde, maakt deze wet homoseksuelen in Rusland monddood.

De Russische president was in Nederland voor een kort officieel bezoek. Met premier Mark Rutte had hij het onder meer over mensenrechten, maar achteraf ontkende hij dat holebi's in Rusland worden gediscrimineerd. "In Rusland is er geen enkele vervolging of inperking van de rechten van minderheden. Zij hebben net als anderen volledige rechten."

Nochtans is er in verschillende steden, onder meer in Sint-Petersburg, een wet aangenomen die "propaganda van homoseksualiteit" verbiedt.

Ook de regenboogvlag wapperde aan veel openbare gebouwen in de Nederlandse hoofdstad. Vanmiddag was er ook een protestactie aan het Hermitage-museum, waar Poetin en de Nederlandse koningin Beatrix een bezoek brachten aan een tentoonstelling over Peter de Grote. 

Eerder vandaag was Poetin al in Duitsland, waar hij een kritische boodschap kreeg van bondskanselier Angela Merkel, die hem duidelijk maakte dat Duitsland niet apprecieert dat buitenlandse ngo's in Rusland soms hard worden aangepakt.