Margaret Thatcher is overleden

De voormalige Britse premier Margaret Thatcher is op 87-jarige leeftijd aan een beroerte overleden. Dat heeft haar woordvoerder bevestigd. Ze was de langst regerende Britse premier van de 20e eeuw en de enige vrouw ooit op die positie. Haar bijnaam was de Iron Lady.

"Met grote droefheid kondigen Mark en Carol Thatcher aan dat hun moeder vanochtend vredevol overleden is", luidt de mededeling van woordvoerder Lord Bell. Volgens haar woordvoerder was ze "een van de grootste premiers aller tijden". "Ze veranderde het leven van de mensen. Ze was een fantastische persoon, hield van haar land en wijdde haar leven aan het verbeteren van het leven van andere mensen."

Thatcher zat sinds 1959 voor de Conservatieven in het Britse Lagerhuis. In 1975 volgde ze Edward Heath op als de eerste vrouwelijke leider van de Conservatieven. In 1979 won ze de verkiezingen en werd ze premier. Ook in 1983 en 1987 won ze de verkiezingen.

Het conservatieve en neoliberale beleid dat ze tussen 1979 en 1990 voerde, heeft het land compleet veranderd. Ze hielp ook mee de Koude Oorlog beëindigen en versloeg Argentinië in de Falklandoorlog. Ze was een koele minnares van de Europese Unie en werd beroemd met de uitspraak "I want my money back". In 1990 werd ze na een interne partijrebellie afgezet.

Thatcher leed al meer dan 5 jaar aan de ziekte van Alzheimer.

Begrafenis met militaire eer in St. Paul's Cathedral

In overeenstemming met haar eigen wensen krijgt Margaret Thatcher geen staatsbegrafenis en wordt ze niet publiek opgebaard, meldt de regering. Ze krijgt wel een begrafenis met militaire eer in de St. Paul's Cathedral, dezelfde status als de begrafenis van prinses Diana en de Queen Mother. Een datum is nog niet bekendgemaakt.

De dienst zal worden uitgezonden op televisie en een combinatie van publieke en privérituelen omvatten. Het was de wens van Thatcher dat militairen de mogelijkheid zouden krijgen om een actieve rol te spelen tijdens de ceremonie, die wens zal dan ook worden gerespecteerd, laat de regering nog weten.

Aan Downing Street 10 hangt de Britse vlag halfstok. Voor het huis van Thatcher in de wijk Belgravia Londen leggen sympathisanten ook bloemen neer. Thatchers familie heeft wel gevraagd dat mensen die hun medeleven willen betuigen, een gift doen aan het Royal Chelsea Hospital in plaats van bloemen neer te leggen.