Meesterwerk van Francis Bacon onder de hamer

Het veilinghuis Sotheby's in New York heeft aangekondigd dat het schilderij "Study for a portrait of P.L." van de Britse kunstenaar Francis Bacon (1909-1992) volgende maand wordt geveild.
AP2007

Francis Bacon schilderde het portret van zijn minnaar Peter Lacy in 1962. "Peter Lacy was de grote liefde van Bacon", meldt Oliver Baker van Sotheby's. Midden de jaren 50 verhuisde Lacy naar Marokko. Toen "Study for a portrait of P.L." tentoongesteld werd in het museum Tate in Londen in 1962, ontving Bacon het nieuws van zijn onverwachte overlijden.

Het werk zal voor het eerst in veertig jaar tijd te zien zijn voor het publiek. Het schilderij wordt te koop aangeboden door een privéverzamelaar. Het zal voor de veiling worden tentoongesteld bij Sotheby's in Londen en in New York.

"Study for a portrait of P.L." wordt geschat op ongeveer 30 miljoen euro. Het duurste doek van Francis Bacon ging in 2008 onder de hamer. "Triptych 1976" bracht toen 66 miljoen euro op.