Met drones boven de heide patrouilleren?

"Zet onbemande vliegtuigen in om boven de Kalmthoutse Heide te patrouilleren als er brandgevaar dreigt." Dat stelt Dirk Van Mechelen (Open VLD) voor, Vlaams parlementslid en burgemeester van Kapellen.

Op de Kalmthoutse Heide geldt, net als in andere natuur- en bosgebieden in Vlaanderen, fase oranje. Dat betekent dat brandgevaar dreigt door de periode van droogte.

Volgens Van Mechelen zouden zogenoemde drones, onbemande vliegtuigjes met camera's, een goedkope manier zijn voor de brandweer en de natuurwachters om alles in de gaten te houden. "Het is belangrijk om vuurhaarden snel te ontdekken om te voorkomen dat grote delen van de heide zouden wegbranden", zegt Van Mechelen. "We moeten alle mogelijke moderne middelen inzetten bij de preventie. De heide herstellen na een brand kost ook veel geld." Van Mechelen, burgemeester van Kapellen, wil het voorstel ook aankaarten in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement.

Volgende maand is het twee jaar geleden dat een grote en verwoestende brand over de Kalmthoutse Heide raasde.