NASA gaat planetoïde vangen en ze bij maan parkeren

De NASA gaat op jacht naar een planetoïde om die te vangen en bij de maan te plaatsen. Vervolgens moeten astronauten de planetoïde kunnen onderzoeken. Het Witte Huis maakt een pak geld vrij voor het project.
A2013
Orion, nu nog in aanbouw, moet met een lasso op jacht naar de planetoïde.

Het was al langer de bedoeling van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie om mensen naar een planetoïde te sturen om te onderzoeken uit welke materie die bestaat. Mogelijk komen er in de toekomst grondstoffen uit de ruimte.

Maar de projecten om asteroïden te exploiteren verliepen moeizaam. Praktisch bleek het erg moeilijk om de verre verplaatsing te maken. Daarom leek het een goed idee om een planetoïde "dichtbij" te brengen, in de buurt van de maan. Recent onderzoek toont nu aan dat het mogelijk is om met een ruimtecapsule een planetoïde te vangen en die te verplaatsen.

AP2013

Als een cowboy met een lasso

Daarom maakt het Witte Huis 100 miljoen dollar vrij voor het project, al zal het project een pak meer geld kosten. Het is nu wel zeker dat de missie er komt. In de loop van 2019 moet Orion (foto boven), een ruimtecapsule die nu nog in aanbouw is, naar de planetoïde gelanceerd worden. Met een soort lasso zal de planetoïde dan gevangen worden en verplaatst worden naar de buurt van de maan.

Tegen 2021 moet de eerste bemande missie naar de planetoïde dan vertrekken. Op termijn zou er een permanente basis op de planetoïde komen.

De planetoïde in kwestie is zo'n 7 meter breed, maar weegt 500.000 kilogram.

Puzzelen in de ruimte

De implicaties van het project zijn groot. Zo kan de missie een bron aan nieuwe grondstoffen aanboren. Bovendien is het ook de eerste keer dat de mens ingrijpt in de ruimte. Zo kunnen we ons voorbereiden voor mocht een planetoïde ooit dreigen te botsen met de aarde.