Noord-Koreanen verlaten Kaesong-zone

Noord-Korea heeft aangekondigd dat het al zijn arbeiders terugtrekt uit de industriële zone van Kaesong aan de grens met Zuid-Korea. In die zone werken 50.000 Noord-Koreanen in bedrijven die gefinancierd en gerund worden door Zuid-Koreaanse bedrijven.
AP2013
Zuid-Koreanen kijken vanop een grenspost naar Noord-Koreaans grondgebied.

De zone werd acht jaar geleden opgericht als een symbool voor de samenwerking tussen de twee Korea's. Maar volgens een Noord-Koreaanse functionaris wordt de zone nu mogelijk permanent gesloten. Volgens hem beledigen de Zuid-Koreanen en de Amerikanen de eer van het land en maken ze van de zone een mogelijk beginpunt voor een oorlog.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Hereniging zegt dat de Noord-Koreaanse beslissing op geen enkele manier te rechtvaardigen is en dat Pyongyang voor alle gevolgen verantwoordelijk is.

Kernproef ?

Intussen zwakken Zuid-Koreaanse functionarissen de mogelijkheid van een nieuwe kernproef door Noord-Korea af. De minister van Vereniging had eerst gemeld dat er opnieuw tekenen van verhoogde activiteit waren  op de belangrijkste Noord-Koreaanse nucleaire faciliteit, net zoals kort voor 12 februari, de datum van de derde Koreaanse kernproef.

Maar andere leden van de regering hebben die bewering fel afgezwakt De minister in kwestie zegt nu dat hij zich versproken heeft. En de minister van Defensie zegt dat er inderdaad "tekenen" zijn, maar dan "tekenen van routine-activiteit".

Japan heeft ondertussen zijn leger opdracht gegeven om elke Noord-Koreaanse raket te onderscheppen die op zijn grondgebied gericht wordt. Dat maakte een woordvoerder van het Japanse ministerie van Defensie bekend. Volgens de woordvoerder worden daarvoor oorlogsboten ingezet die uitgerust zijn met een raketafweersysteem.