Veel geld voor rekwisiet uit "Star trek"

Het houten "fasergeweer" van Captain Kirk uit de televisieserie "Star trek" is in New York geveild voor net geen 180.000 euro. Dat is vier keer meer dan de geschatte waarde van het rekwisiet.
AP1992

Het fictieve energiestraalwapen uit "Star trek" is uit hout vervaardigd, maar heeft een metaalblauwe kleur en een geelachtige transparante cilinder met spoelen op de plaats waar zich anders de patroonhouder en de slagpin bevinden.

Een speelgoedfabrikant had het rekwisiet gemaakt voor "Star trek"-bedenker Gene Roddenberry. Het wapen werd enkel gebruikt in een pilootaflevering van "Star trek" van vijftig jaar geleden.

Daarna werd het door kleinere faserhandwapens vervangen, die Kirk en zijn bemanning het meest gebruikten om hun tegenstanders te verdoven. Op filmaffiches en reclameproducten is het straalwapen nog te zien. Het is enig in zijn soort en daarom felbegeerd.