Vrouw moet belastingen betalen omdat ze bestolen werd

Door een vreemde kronkel in de wet moet een vrouw uit Oostende meer dan 25.000 euro registratierechten betalen op een vonnis, hoewel ze zelf het slachtoffer was van een diefstal. Het verhaal staat in De Morgen.

De vrouw erfde acht jaar geleden 1,4 miljoen euro aandelen aan toonder en stalde die in een kluis. Maar twee bankbedienden stalen de waardepapieren uit de kluis. De daders zijn intussen veroordeeld, en de vrouw heeft een deel van haar geld teruggekregen. Maar volgens de fiscale wetgeving moet ze nu zelf een grote som aan registratierechten betalen.

Haar advocaat Antoon Coucke legt in De Morgen uit waarom. "Volgens de wet van 1989 moeten er registratierechten betaald worden op vonnissen en arresten over geldsommen boven de 12.500 euro. In principe is dat voor de rekening van de dader of daders. De wet schrijft voor dat de veroordeelde 3 procent van de totale som betaalt. Volgens de kleine lettertjes wordt die som echter voor de helft verhaald op de eiser als de veroordeelde onvermogend is."

De vrouw zit nu in deze situatie. Michel Maus, professor fiscaal recht, heeft het in De Morgen alvast over "een totaal kromme wet". "De overheid mag belastingen heffen, maar dat moet redelijk, rechtvaardig en verantwoord zijn. Wat hier gebeurt, is Kafka", aldus Maus, die denkt dat de advocaat grote kans maakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.