WikiLeaks publiceert 1,7 miljoen Amerikaanse documenten

Klokkenluiderwebsite WikiLeaks heeft meer dan 1,7 miljoen Amerikaanse diplomatieke documenten uit de jaren 70 gepubliceerd. Onder meer de vroegere Indiase premier Rajiv Gandhi komt in opspraak. Hij onderhandelde volgens de documenten in dienst van het Zweedse bedrijf Saab-Scania bij de verkoop van jachtvliegtuigen aan India in de jaren 70.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange had het vanochtend aangekondigd en in de loop van de dag is het effectief gebeurd. De website heeft meer dan 1,7 miljoen Amerikaanse diplomatieke documenten uit de jaren 70 gepubliceerd.

Volgens Assange, die sinds juni zijn toevlucht gezocht heeft in de ambassade van Ecuador in Londen, geven de nota's, rapporten en briefwisseling blijk van de Amerikaanse invloed in de wereld.

Assange haalde zich in 2010 de woede van de VS op de hals door honderdduizenden geheime documenten vrij te geven over de oorlogen van Irak en Afghanistan, alsook vertrouwelijke diplomatieke informatie die wereldwijd regeringen in verlegenheid bracht.

De nieuwe documenten die vandaag gepubliceerd werden, hebben betrekking op de periode 1973-1976. In tegenstelling tot die in 2010 gaat het dit keer niet om een lek, maar om informatie die geconsulteerd kan worden in de nationale Amerikaanse archieven.

Documenten brengen Rajiv Gandhi in opspraak

Een van de meest in het oog springende documenten gaat over de vroegere Indiase premier Rajiv Gandhi. Volgens het document speelde Gandhi in de jaren 70 een belangrijke rol bij de verkoop van jachtvliegtuigen door het Zweedse bedrijf Saab-Scania aan het Indiase leger. Op dat moment was Gandhi nog piloot en speelde hij nog geen rol in het politieke leven.

Maar Rajiv Gandhi was wel een telg uit een invloedrijke familie. Hij was de zoon van Indira Gandhi en de kleinzoon van de onafhankelijkheidsleider Jawaharlal Nehru. Niet onbelangrijk, want uit de documenten blijkt dat de Zweden "het belang van familiale invloeden" bij de definitieve beslissing begrepen.