"Al minstens 12 Belgische doden in Syrië"

Mogelijk zijn er al minstens 12 Belgische jongeren om het leven gekomen in Syrië. Dat meldt het weekblad Knack op gezag van vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap in ons land. Journalist Chris De Stoop van Knack gaf meer uitleg in Het Journaal.

De Stoop sprak onder meer met rebellen aan de Turks-Syrische grens, met rebellen in Brussel en met vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap in België. Eén imam die de families van gesneuvelden bezoekt, heeft weet van 12 gesneuvelden, zegt De Stoop. Het zou vooral gaan om mensen van Marokkaanse origine.

Volgens De Stoop bevinden zich mogelijk enkele honderden Belgische jongeren in Syrië. "Die imam heeft weet van minstens 100, en waarschijnlijk enkele honderden."

Volgens hem wordt slechts een klein aantal jongeren geronseld door extremistische moslimorganisaties. "De meesten vertrekken op eigen initiatief met enkele vrienden", zegt De Stoop. "Ze hebben een contactman ter plaatse die hen verder helpt."

Opmerkelijk: het religieuze motief weegt niet het zwaarst door, zoals sommigen geneigd zijn te geloven. "De grote meerderheid vertrekt uit geschoktheid omwille van de gruwelen die ze elke dag op YouTube of op de televisie zien." Andere motieven zijn vriendschap, solidariteit en drang naar avontuur.

En het zijn ook opvallend jonge jongens die vertrekken. "De jongsten zijn 15 of 16 jaar volgens de vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap", zegt De Stoop.

Buitenlandse Zaken herhaalt negatief advies

De FOD Buitenlandse Zaken herhaalt een aantal waarschuwingen naar aanleiding van de reis van Dimitri Bontinck naar Syrië om daar zijn zoon Jejoen op te sporen. De overheidsdienst zegt begrip te hebben voor de vader, maar wijst op de gevaren van diens initiatief.

België heeft voor de hulp aan landgenoten in Syrië geen professioneel consulair netwerk in het land en beschikt nauwelijks nog over een netwerk van ereconsuls. Buitenlandse Zaken heeft wel nog enige manoeuvreerruimte aan de grens met Syrië, maar daarvoor is het nodig dat wie een beroep op Buitenlandse Zaken wil doen, dat ook laat weten. "We kunnen niet tussenbeide komen zonder vraag of informatie van de betrokkenen en/of hun familie", zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Intussen is ook bekend geraakt dat de jongeman uit Vilvoorde die gewond in het ziekenhuis van Jette ligt, niet naar Syrië is geweest om daar te vechten tegen het regime van Assad, zoals eerder was bericht.

"Ik betreur dan ook alle heisa die gemaakt is rond het gerucht dat het meneer Elouassaki zou zijn en dat die Syriëstrijders geronseld zou hebben", zegt advocate Mieke Thyssen, die de jongeman heeft bezocht. Zij bevestigt dat het niet om Houssein Elouassaki  gaat, maar zegt niet over wie het dan wel gaat. "De man heeft mij gevraagd zijn identiteit niet vrij te geven", zegt ze. "Hij is gewond geraakt toen hij humanitaire hulp bood in een vluchtelingenkamp in Turkije."