"Hoop dat EU opnieuw initiatieven kan nemen"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil voorstellen van Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de EU, voor de Servisch-Kosovaarse dialoog. Hij heeft dat gezegd tijdens een werkbezoek aan de Servische hoofdstad Belgrado.

Vorige week had Ashton een tekst voorgesteld aan de Servische premier Ivica Dacic en zijn Kosovaarse ambtsgenoot Hashim Thaçi. Kosovo zei ja, maar Servië vond dat de veiligheid en de rechten van de Servische minderheid in Kosovo niet voldoende gegarandeerd zouden zijn.

Kosovo was een Servische provincie, maar verklaarde zich in 2008 onafhankelijk na jaren van oorlog, pogingen tot etnische zuiveringen door de toenmalige machthebbers in Belgrado en een NAVO-interventie. 

Servië vraagt nu dat de gesprekken met Kosovo worden voortgezet, onder het voogdijschap van de EU. Sinds vorig jaar is Belgrado kandidaat om lid van de EU te worden, maar voor Europa kan zoiets pas als de relaties met Kosovo weer genormaliseerd zijn. 

"Ik hoop dat de Europese Unie de komende dagen opnieuw initiatieven kan nemen", zei Reynders tijdens een ontmoeting met de Servische premier Dacic. Hij vindt dat Ashton nu met concrete voorstellen moet komen.