"Moedigste Mexicaanse vrouw" op podium in VS

De media omschreven haar ooit als de "moedigste vrouw van Mexico" toen Marisol Valles García aan de slag ging als politiecommissaris in Praxedis G. Guerrero. Vanaf 11 april vertoont theater La MaMa in Manhattan in New York het stuk "So go the ghosts of Mexico". Na de opvoering van 14 april is een interview met titelheldin Valles gepland.

Valles had in oktober 2010 de post van politiecommissaris in haar geboorteplaats Praxedis G. Guerrero overgenomen. Nadat haar voorganger in de Noord-Amerikaanse grensplaats vermoedelijk door drugshandelaars werd onthoofd, verklaarde enkel de destijds 20-jarige studente criminologie zich bereid de functie over te nemen.

Maar de jonge vrouw werd door de drugskartels met de dood bedreigd en ze vluchtte een half jaar later naar de Verenigde Staten, waar ze asiel vroeg.

De omgeving rond de stad Ciudad de Juárez, aan de grens met de Verenigde Staten, is de gevaarlijkste regio van Mexico. In heel het land zijn sinds 2006 al ongeveer 70.000 mensen het slachtoffer geworden van de bloedige drugsoorlog.