"Vlaanderen zal nu van wieg tot rusthuis ons beleid bepalen"

Vanaf vandaag bespreken acht partijvoorzitters en de bevoegde staatssecretarissen de communautaire wetteksten. Staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V) is alvast tevreden met het resultaat en de timing. "Vlaanderen zal nu van de wieg tot het rusthuis ons beleid bepalen", zei hij in "De ochtend".

In het communautaire luik van het regeerakkoord zitten heel wat bevoegdheidsoverdrachten - in totaal voor ongeveer 17 miljard euro - en heel wat fiscale autonomie voor de gemeenschappen en gewesten. Die 30 pagina's uit het regeerakkoord zijn nu omgezet in ongeveer 500 bladzijden wetteksten.

Die wetteksten worden vanaf vandaag besproken door de acht partijvoorzitters (CD&V, Open VLD, SP.A, Groen, CDH, MR, PS en Ecolo) die het communautaire akkoord afsloten, en de bevoegde staatssecretarissen.

"De staatshervorming is helemaal niet ver van ons bed", zegt Servais Verherstraeten in "De ochtend". Hij geeft enkele voorbeelden. "Straks gaan we 120.000 adoptiepremies en 2,5 miljoen kinderbijslagen overhevelen, gaan de 700.000 werklozen in ons land niet alleen begeleid maar ook gesanctioneerd en gecontroleerd worden door de gemeenschappen en de gewesten, gaan de kwaliteit en de prijs van ons rustoord bepaald worden door Vlaanderen en gaan we de huurregelgeving doorgeven."

"Na die zesde staatshervorming zal Vlaanderen dus van de wieg tot het rusthuis ons beleid bepalen", concludeert Verherstraeten.

Er zullen wel nog enkele discussiepunten zijn. Onder meer over Brussel, maar volgens Verherstraeten zijn die perfect op te lossen. "Ik heb nog nooit een akkoord geweten waarin we over Brussel geen discussiepunten hebben. Gisteravond zei mijn zoon, die in het eerste jaar rechten zit, mij nog: "Papa, jullie maken het voor Brussel toch wel verdomd moeilijk om te blokken"."

De bevoegdheidsoverdracht is een zaak, de overheveling van het geld is een andere zaak. "Je moet naar het geheel van de rekening kijken. Het is duidelijk: de regio's zullen niet verarmen", aldus Verherstraeten, die zich sterk maakt dat alles rond zal zijn in de nazomer.

"Deze staatshervorming is uiteraard belangrijk voor CD&V om electorale redenen. Daar moeten we niet flauw over doen", zegt Verherstraeten. "We zijn in deze regering gestapt om budgettair de zaken op orde te krijgen, om sociaal-economische hervormingen te doen en om die heel grote staatshervorming te realiseren. Belangrijkste is dat dit voor de Vlamingen een goede zaak zal zijn omdat je efficiënter gaat kunnen besturen en meer beleid op maat gaan kunnen doen."