"Voor mij zijn meer besparingen niet meer aan de orde"

Volgens topman Roger Kesteloot zouden verdere besparingen bij De Lijn echt wel diep in het vlees snijden. Kesteloot wijst er in "De ochtend" op dat De Lijn sinds 2009 100 miljoen euro bespaard heeft. "Voor mij zijn meer besparingen niet meer aan de orde."

Voordat de Vlaamse begrotingscontrole rond was, waren de berichten over de openbaarvervoermaatschappij De Lijn soms onheilspellend. Topman Roger Kesteloot waarschuwde dat besparen niet meer kon en dat de tarieven omhoog moesten. Er gingen ook stemmen op om 65-plussers niet meer gratis te laten rijden. Maar tijdens de begrotingscontrole besliste de Vlaamse regering dat "gratis" blijft bestaan en dat de tarieven alleen met de index mogen stijgen.

Kesteloot heeft gemengde gevoelens bij de beslissing van de Vlaamse regering. "Ik ben heel blij dat er eindelijk een beslissing is over de tariefaanpassing. Ik had wel gepleit voor een tariefverhoging van 4,6 procent. Dat zou neerkomen op een extra inkomen van ongeveer 6,5 miljoen euro. Met een tariefaanpassing aan de inflatie komen we wellicht uit op een extra inkomen van ongeveer 2 miljoen euro."

"Het goede nieuws is dat we een bijkomende dotatie gekregen hebben voor de kosten die we maken in het leerlingenvervoer. Daarnaast hebben we de opdracht gekregen om extra inkomsten te halen uit reclame en om het zwartrijden nog strenger aan te pakken", zegt Kesteloot. "Die extra inkomsten zouden ons dan in de buurt van die 6,5 miljoen moeten brengen."

"Na de zware inspanningen die we van iedereen gevraagd hebben in 2012 zullen we in 2013 geen structurele wijzigingen doorvoeren in ons aanbod", aldus Kesteloot. "We hebben drie besparingsjaren achter de rug. Sinds 2009 hebben we ruim 100 miljoen euro bespaard. Op een budget van ongeveer 1 miljard euro is dat dus zo'n 10 procent. Als we nog verder zouden gaan, zit je echt wel diep in het vlees te snijden. Voor mij is dat eigenlijk niet meer aan de orde."

De Vlaamse regering heeft De Lijn ook gevraagd om te werken aan de tevredenheid van de reizigers. "We moeten blijven inzetten op de betrouwbaarheid en de planning van onze dienstverlening", aldus Kesteloot. "En we zullen vooral onze inspanningen op het vlak van informatie en communicatie voortzetten."