Aardbeving treft zuidwesten van Iran

Het zuidwesten van Iran is vanmiddag door een aardbeving getroffen. Dat meldt het Amerikaans Geofysisch Instituut en is door de Iraanse staatstelevisie bevestigd. De schok had een kracht van 6,3 en kostte het leven aan minstens 30 mensen. De nucleaire site van Bushehr bevindt zich in de getroffen regio maar zou niet zijn beschadigd.
AP2010

De aardbeving vond plaats om 13.52 uur Belgische tijd. De schok had een kracht van 6,3 en was in de hele Perzische Golf voelbaar. In Qatar werden arbeiders in allerijl uit wolkenkrabbers in aanbouw geëvacueerd. Volgens het Iraanse seismologisch instituut bevond het epicentrum zich in Kaki op zo'n 10 kilometer diepte.

Zeker 30 mensen zijn omgekomen. 650 anderen raakten gewond. De overheid heeft reddingsteams naar de getroffen regio gestuurd. 3 helikopters hebben het gebied tot zonsondergang vanuit de lucht onderzocht. 

Intussen zijn al verschillende naschokken waargenomen. De krachtigste had een magnitude van 5,4. De toevoer van water en elektriciteit in de regio is ernstig verstoord. De Iraanse regering heeft 3 dagen van nationale rouw afgekondigd.

Site van Bushehr

De nucleaire site van Bushehr bevindt zich in de getroffen regio. Volgens de Russische aannemer die de site bouwde, is die niet beschadigd. De werknemers op de site werken naar verluidt gewoon verder. Van een verhoogd stralingsgevaar is voorlopig geen sprake.