Ban Ki-moon: "Korea-crisis is zeer gevaarlijk"

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN, waarschuwt dat de situatie op het Koreaanse schiereiland snel uit de hand kan lopen. Noord-Korea raadt intussen buitenlanders aan om Zuid-Korea te verlaten.

"Elk klein incident, veroorzaakt door een verkeerde inschatting, kan leiden tot een onbeheersbare situatie", zegt Ban - zelf een Zuid-Koreaan. "De huidige spanningen zijn zeer gevaarlijk", zegt hij. Hij heeft de landen in de regio gevraagd om hun invloed aan te wenden om de crisis te bezweren.

De secretaris-generaal roept Noord-Korea op om gas terug te nemen met zijn provocerende retoriek en de industriezone van Kaesong terug te openen. Die zone is een gemeenschappelijke Noord-Zuid-Koreaanse industriële zone in Noord-Korea, op tien kilometer van de grens met Zuid-Korea. De industriezone gold als een symbool voor de wil om de twee Korea's beter te laten samenwerken en Ban Ki-moon wil die graag terug open zien.

Pyongyang: "Buitenlanders, verlaat Zuid-Korea"

Noord-Korea roept intussen buitenlandse bedrijven en toeristen op om het zuiden van het Koreaanse schiereiland te evacueren, want "we staan aan de vooravond van een nucleaire oorlog". Pyongyang wil naar eigen zeggen niet dat buitenlanders in Zuid-Korea getroffen worden als er een oorlog zou uitbreken.

Eerder deze week heeft Pyongyang aangekondigd dat ze vanaf 10 april niet langer kunnen instaan voor de veiligheid van de ambassades in de Noord-Koreaanse hoofdstad. Geen enkel land dat een ambassade heeft in Noord-Korea, vond het nodig om zijn diplomatiek personeel terug te trekken.

Japan heeft intussen wel luchtafweergeschut geplaatst in Tokio om hun hoofdstad te beschermen (kleine foto). De VS hebben eerder al soortgelijke maatregelen genomen op het eiland Guam. De Japanners hebben ook schepen liggen in de Japanse Zee om eventuele Noord-Koreaanse raketten neer te halen. Ook de Amerikaanse vloot is in de buurt om in te grijpen indien nodig.

De nucleaire oorlogsdreiging wordt door analisten hoe dan ook als zeer onwaarschijnlijk gezien. Wellicht probeert Noord-Korea de internationale sancties tegen het land te verlichten. Ook een interne politieke machtsstrijd in Pyongyang zou de oorzaak van de oorlogsretoriek kunnen zijn.

AP2013

"Reizen naar Zuid-Korea niet afgeraden"

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Zuid-Korea niet af. "Ondanks de huidige spanningen op het Schiereiland is er op dit moment geen bijzonder verhoogd veiligheidsrisico voor reizen naar de Republiek Korea", meldt het reisadvies. "Reizigers wordt wel aangeraden hun aanwezigheid in het land te melden aan de ambassade van België zodat met hen, indien nodig, contact kan worden opgenomen."

Het meest actuele reisadvies vindt u hier.