De Gucht: "Spaarders aanspreken is mogelijk"

Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) verdedigt de uitspraken van zijn collega Olli Rehn dat grote spaarders aangesproken kunnen worden als een bank gered moet worden. Opmerkelijk is dat hij over Portugal zegt dat de uitspraak van het Grondwettelijk Hof "de ruimte beperkt voor politici om beslissingen te nemen".

Olli Rehn, Europees commissaris voor Monetaire Zaken, zei zaterdag op de Finse televisie dat rekeningen van spaarders en beleggers boven de 100.000 euro in de toekomst nog aangesproken kunnen worden om een bank recht te houden. Die mogelijkheid zou opgenomen worden in een Europese richtlijn.

Over de uitspraken van Rehn ontstaat nogal wat commotie. Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) vindt het niet onlogisch dat spaartegoeden boven de 100.000 euro in aanmerking komen. SP.A-voorzitter Bruno Tobback is fel gekant tegen de uitspraak.

Karel De Gucht verdedigt ze wel. "Volgens een EU-richtlijn, die ook opgenomen is in de Belgische wetgeving, staat de overheid borg voor de spaarders tot 100.000 euro", zegt hij in "De ochtend". "Dat betekent dat de sommen daarboven niet gewaarborgd zijn. Wie zou dat overigens moeten betalen?"

"Olli Rehn zegt ook niet dat de grote spaarders bij elke bankenredding in het vizier zullen komen. We moeten geval per geval bekijken", zegt De Gucht. "Vergeet niet dat het in Cyprus niet ging om de kleine zelfstandige die zijn hele leven veel gespaard heeft. Het gaat hier om Russische oligarchen met grote fortuinen. Bovendien hangen de maatregelen ook af van de vraag of een bank systemisch is of niet: brengt ze het voortbestaan van de eurozone in gevaar of niet?"

"Maar laat ons duidelijk zijn: de beste waarborg is nog steeds om banken veel beter te controleren, zodat ze niet in de problemen komen. De EU zet nu belangrijke stappen om dat bankentoezicht in te voeren."

"Gevaarlijke evolutie"

De Gucht doet ook een opmerkelijke uitspraak over Portugal. Daar heeft het Grondwettelijk Hof een deel van de besparingen nietig verklaard die de regering had aangekondigd.

"Ik respecteer die beslissing, want ze komt van een rechtbank, maar dit is een gevaarlijke evolutie. Dit is een precedent, het beperkt de ruimte voor politici om beslissingen te nemen."