E40 richting Brussel nog steeds afgesloten in Aalst

De E40 tussen Gent en Brussel is nog steeds afgesloten ter hoogte van Aalst. Bij het plaatsen van geluidsschermen is vanmorgen een gasleiding geraakt. Niemand raakte daarbij gewond. Er was de hele dag een enorme verkeerschaos en de problemen kunnen nog uren duren. Volgens Eandis zijn niet alle gasleidingen in ons land even nauwkeurig in kaart gebracht.

"De aannemer heeft een stalen aardgasleiding geraakt en er is gas ontsnapt", klinkt het bij gasnetbeheerder Eandis. "We proberen het lek zo snel mogelijk te herstellen."

Volgens het stadsbestuur van Aalst is vanmorgen een middendrukleiding geraakt op een diepte van zes meter. Het graven en stutten van de zes meter diepe put neemt meer tijd in beslag dan aanvankelijk gedacht. Het is dan ook moeilijk in te schatten hoe lang de herstellingswerken nog zullen duren.

Uit voorzorg is de E40 in de richting van Brussel al sinds 10 uur vanmorgen afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via omleidingsroute J maar de hinder is ook vanavond nog groot.

"De werken aan het gaslek zullen nog een groot deel van de avondspits in beslag nemen", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. "Dat betekent dat de E40 bij Aalst richting Brussel voorlopig afgesloten blijft. Het is aanschuiven vanaf Wetteren. Ook op de lokale wegen is het bijzonder druk. Vooral de N9 bij Aalst en Asse is oververzadigd." Volgens de laatste informatie kan de autosnelweg nog tot diep in de nacht geblokkeerd blijven. 

Mensen die richting Brussel willen vertrekken, raadt Beeckman aan via de E17, de N16 en de A12 te rijden. "Dat traject is volledig filevrij tussen Gent en Brussel." De Civiele Bescherming en het Rode Kruis deelden vanavond drinkwater uit aan de mensen in de file. De hulpdiensten patrouilleerden om te kijken of er iemand medische problemen ondervond.

In de richting van Oostende is de E40 open en blijft de hinder beperkt.

Atlas van nutsleidingen

Volgens Eandis is het incident van vanmorgen een gevolg van het feit dat de gasleidingen in ons land niet 100% nauwkeurig in kaart zijn gebracht. "De plannen geven een indicatie van de ligging van leidingen maar aannemers moeten zich steeds ter plekke van de situatie vergewissen", zegt Simon Van Wijmeersch van Eandis.

Nochtans werken de verschillende overheden al jaren aan een elektronisch atlas van alle ondergrondse nutsleidingen in ons land. Na de gasramp van Ghislenghien in 2004 richtte de federale overheid het Kabel en Leidingen Informatie Meldpunt (KLIM) op. De Vlaamse overheid startte met het Kabel en Leidingen Informatie Portaal (KLIP). Beide systemen zijn aan elkaar gekoppeld. Aannemers die ergens graven, kunnen bij de meldpunten alle plannen opvragen.

Toch loopt het systeem nog steeds mank. "Sommige van die plannen zijn digitaal, andere staan op papier", zegt Anja Larik van Bouwunie. "Vaak hebben ze een andere schaalgrootte. De vraag van de kant van de aannemers om tot 1 elektronische kaart te komen waar alle leidingen samen op staan. Dat werk is bezig en staat niet stil maar het is natuurlijk een monnikenwerk."