Franse socialisten gooien Cahuzac buiten

De Franse socialisten hebben de voormalige minister van Begroting Jérôme Cahuzac officieel uit de partij gezet. Dat raakte vandaag bekend na een zitting van het PS-bestuur. Dat is van oordeel dat de leugens die Cahuzac over zijn buitenlandse rekening verspreidde de partij zware schade hebben toegebracht.
AP2012

"Het nationaal bureau zet Jérôme Cahuzac uit de partij", klinkt het in een mededeling van de PS. "Zijn daden waren onaanvaardbaar en een verkozene en regeringslid onwaardig. De ontkenning van het bestaan van een buitenlandse rekening uit het zicht van de fiscus en de daaropvolgende leugenachtige verklaringen aan de president, de volksvertegenwoordigers en het Franse volk hebben de socialistische partij zware schade toegebracht."

Met deze beslissing valt het doek over de politieke loopbaan van Cahuzac bij de PS. Maandenlang ontkende hij dat hij een bankrekening in het buitenland had. Al die tijd behield Hollande het vertrouwen in hem.

Nadat een onderzoek tegen hem werd geopend, moest Cahuzac begin deze maand dan toch het bestaan van de rekening toegeven. Eerder had hij al ontslag genomen als minister van Begroting.

PS-secretaris Harlem Désir acht het voorts "ondenkbaar" dat Cahuzac nu zijn zitje in het parlement opnieuw opneemt. "Hij kan niet terugkeren naar de vergadering die hij schandelijk en cynisch heeft voorgelogen", klinkt het.