India zet drones in om neushoorn te beschermen

Een natuurreservaat in India gaat onbemande vliegtuigjes inzetten om de neushoorn te beschermen tegen stropers. In het nationaal park van Kaziranga in de noordoostelijke staat Assam leeft zowat 75 procent van de wereldpopulatie Indische neushoorns.
AP2013

De onbemande vliegtuigjes zijn uitgerust met camera's en houden toezicht vanuit de lucht op het reservaat. Ze zullen de parkwachters helpen om stropers op te merken, want dat is momenteel geen sinecure in een wildpark van 430 vierkante kilometer groot. Daarnaast zijn door de moessonregens grote delen van het park niet altijd gemakkelijk bereikbaar voor de parkwachters.

Het gaat voorlopig over een proefproject. Om de drones dagdagelijks in te zetten is het nog even wachten geblazen op groen licht van de minister van Defensie. Daarna zullen de parkwachters ook uitgerust worden met automatische wapens. Geen overbodige luxe, want de illegale stroperij is steeds vaker het werk van de georganiseerde misdaad of van milities. Ivoor en neushoornhoorn zijn vooral in Azië erg gegeerd.

In 1975 leefden er dankzij stroperij en de jacht nog slechts 600 Indische neushoorns in het wild. Nu is dat aantal dankzij natuurbescherming weer aangegroeid tot een goeie 3.000. Het grootste deel daarvan leeft in het park waar nu de drones ingezet worden.