Iran start ontginning van nieuwe uraniummijnen

Iran heeft twee uraniummijnen en een nieuw productiecomplex in de provincie Yazd in gebruik genomen. Dat zegt de staatstelevisie.

De twee mijnen liggen in Sagand, op een honderdtal kilometer van het nieuwe complex in Ardakan. Dat laatste moet een jaarlijkse productiecapaciteit van 60 ton yellowcake hebben, aldus de Iraanse staatstelevisie. Yellowcake wordt omgezet in een gas dat uiteindelijk uranium verrijkt. Iran kondigde de ontdekking van de mijnen aan in 2000. Westerse deskundigen zijn echter van oordeel dat het om ertsen van minderwaardige kwaliteit gaat.

De internationale gemeenschap is bezorgd om de verrijking van uranium in grote hoeveelheden door Iran. Westerse mogendheden en Israël verdenken Teheran ervan een nucleair wapen te fabriceren, onder het mom van een nucleair programma met civiele doeleinden.