Jane Campion krijgt een oeuvreprijs in Cannes

De Nieuw-Zeelandse filmmaakster Jane Campion zal op het Filmfestival van Cannes worden gelauwerd met de Carrosse d'Or. De prijs werd in 2002 in het leven geroepen om het oeuvre van een regisseur te eren.

Jane Campion is de enige vrouw ooit die de Gouden Palm voor beste film in de wacht heeft gesleept. Ze won de prijs in 1993 met haar film "The piano". Campion maakte daarna onder meer "The portrait of a lady", "Holy smoke", "In the cut" en "Bright star".

De Carosse d'Or werd eerder uitgereikt aan onder anderen Clint Eastwood en de Iraanse regisseur Jafar Panahi.

Jane Campion zal de onderscheiding in Cannes in ontvangst nemen. De cineaste is op het festival de voorzitter van de nevencompetitie Cinefondation en de kortfilmcompetitie. Het Filmfestival van Cannes vindt dit jaar plaats van 15 tot en met 26 mei.