Japanse visjes overleven tsunami in bootje naar VS

Amerikaanse biologen hebben op het strand van Long Beach in Washington een opmerkelijke ontdekking gedaan. In een aangespoeld bootje troffen ze vijf levende tropische vissen aan die voornamelijk leven in Japanse wateren. Naar alle waarschijnlijkheid zijn ze door de tsunami van 2011 in de boot terechtgekomen.

Amerikaanse biologen van de overheidsdienst Vis en Wilde dieren staan naar eigen zeggen versteld van hun ontdekking. In het bootje vonden ze de vijf tropische vissen (Oplegnathus fasciatus), verschillende soorten zeeanemonen, komkommers, sint-jakobsschelpen en wormen in wat ze "een zeldzaam aquarium" op open zee noemen.

"Dit is zonder enige twijfel een fascinerende ontdekking", zegt Steve Rumrill van dezelfde overheidsdienst. "Het toont nog maar eens aan dat niet-inheemse soorten van het puin van de tsunami gebruik kunnen maken om tot bij ons te komen."

Voor vier vissen betekende hun ontdekking meteen ook hun dood. Ze werden immers geëuthanaseerd om het risico te minimaliseren dat vreemde diersoorten in Washington zouden overleven. De enige overlevende vis wordt in quarantaine geplaatst en nadien tentoongesteld in een zee-aquarium.

De tropische vissensoort leeft vooral in Japanse wateren. Er zijn ook twee waarnemingen van bekend in Malta en eentje in Hawaï. Ze kunnen tot 40 centimeter lang worden.

lees ook

    Meest gelezen