Kenyatta legt de eed af als president van Kenia

De 51-jarige Uhuru Kenyatta heeft in Nairobi de eed afgelegd als de nieuwe president van Kenia. Eerder had zijn belangrijkste rivaal de verkiezingsuitslag aangevochten. Kenyatta is geen onbesproken figuur en moet binnenkort voor het Internationaal Strafhof (ICC) verschijnen.

De uitslag werd betwist door Kenyatta's belangrijkste rivaal, Raila Odinga. Die verloor de verkiezingen en beweerde dat er onregelmatigheden waren gebeurd, maar dat argument heeft het Hooggerechtshof eind vorige maand van tafel geveegd en Odinga heeft die uitspraak aanvaard, zodat Kenyatta vandaag de eed kon afleggen.

De overwinning van Kenyatta had de vrees doen oplaaien dat er nieuw geweld zou ontstaan in Kenia. Toen de uitspraak van het Hooggerechtshof bekend werd, zijn bij onlusten twee doden gevallen, maar dat is klein bier in vergelijking met de rellen na de vorige verkiezingen. Toen vielen ruim 1.100 doden.

Tegen Kenyatta lopen overigens klachten bij het ICC in Den Haag omdat hij de bevolking zou hebben aangezet tot dat geweld na die vorige verkiezingen. Volgens de advocaten van Kenyatta is de zaak bij het ICC gebouwd op los zand, want een kroongetuige blijkt te hebben gelogen. Zelf houdt hij vol dat hij onschuldig is. Het proces begint deze zomer. Ook William Ruto, de nieuwe vice-president, wordt aangeklaagd in Den Haag.

In zijn toespraak na de eedaflegging refereerde Kenyatta aan de aanklachten. "Ik verzeker u nogmaals dat Kenia onder mijn leiderschap zijn internationale verplichtingen zal nakomen, voor zover die gebaseerd zijn op principes van wederzijds respect."

De eedaflegging in Nairobi werd onder meer bijgewoond door de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma,  de Zimbabwaanse president Robert Mugabe, de Congolese president Joseph Kabila, de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan en de Oegandese president Yoweri Museveni. De Verenigde Staten en Europa hadden lagere diplomaten afgevaardigd; eerder hadden zij al aangekondigd dat ze de contacten met Kenia onder Kenyatta tot een minimum zouden beperken.

Uhuru Kenyatta is de zoon van de stichter van de Keniaanse staat, Jomo Kenyatta. Hij wordt de tweede regerende Afrikaanse president die nog in Den Haag moet verschijnen. De Soedanese president Omar al-Bashir is de andere.

AP2013