Margaret Thatcher wordt op 17 april begraven

De begrafenis van Margaret Thatcher zal plaatsvinden op 17 april. Dat heeft de Britse premier David Cameron bekendgemaakt. Zoals Thatcher het zelf wilde, krijgt ze geen staatsbegrafenis maar wel een ceremoniële begrafenis "met militaire eer". Buckingham Palace heeft laten weten dat koningin Elizabeth II en haar man de dienst zullen bijwonen. Op verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk is haar dood intussen "gevierd".
AP2013

De ceremoniële begrafenis "met militaire eer" zal volgende week woensdag plaatsvinden in de St. Paul's Cathedral in Londen. Haar kist zal vooraf per stoet van Westminster naar de kathedraal worden vervoerd. De hele ceremonie zal rechtstreeks op televisie worden uitgezonden.

Dit scenario doet sterk denken aan de begrafenisplechtigheden van prinses Diana in 1997 en de koningin-moeder in 2002. Dat is ook de bedoeling want Thatcher wilde zelf geen staatsbegrafenis.

Vanmorgen hebben de familie van Thatcher en medewerkers van Buckingham Palace de details van de plechtigheid besproken. Koningin Elizabeth II en haar man, de hertog van Edinburgh, zullen de dienst bijwonen.

Het Britse parlement keert intussen vervroegd uit paasverlof terug zodat de parlementsleden Thatcher een laatste groet kunnen brengen. Vanmorgen heeft de begrafenisondernemer haar lichaam van het Ritz waar ze gisteren overleed naar een onbekende bestemming overgebracht.

Later zal ze tot aan de begrafenis in de parlementsgebouwen worden opgebaard. Na de officiële plechtigheid zal ze in intieme kring worden gecremeerd. 

Straatfeesten

Op verschillende plaatsen in Groot-Brittannië is de dood van Thatcher intussen "gevierd". In Glasgow in Schotland kwamen gisteravond zo'n 300 mensen op straat na een oproep op Twitter.

Erger ging het eraan toe in het Londense stadsdeel Brixton. Bij een straatfeest braken gisteren rellen uit. Enkele honderden mensen waren bijeengekomen met posters en foto's om hun vreugde over het overlijden van Thatcher te uiten. Toen de feestvierders projectielen naar de politie gooiden, greep die laatste in. Twee vrouwen werden gearresteerd op verdenking van plundering.

In Bristol raakten 7 ordehandhavers gewond nadat ook daar rellen uitbraken. Verschillende vuilnisbakken werden in brand gestoken en 1 man werd opgepakt.