Meer Belgen klikken bij de fiscus

Een recordaantal Belgen heeft in 2012 bij de fiscus melding gemaakt van zwartwerk of verdacht vermogen. Er kwamen 1.221 meldingen, dat is een stijging met 70 procent in vergelijking met 2011. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.
BELGA/LEFOUR

Belgen tippen de fiscus over een mogelijke zwartwerker die werkt aan het huis bij de buren of over een dure wagen die plots op de oprit staat. Ook familieleden of ex-partners worden bij de fiscus al eens verklikt.

"Door de aandacht die er in de media is voor zwartwerk, weten de burgers ons blijkbaar beter te vinden", zegt Francis Adyns van de federale overheidsdienst Financiën. "Nochtans hebben we geen formulier of vaste kliklijn om meldingen over te maken." Mogelijk komt het ook door de crisis en het gevoel dat "we de enige zijn die eerlijk belastingen betalen" dat we sneller buren of familieleden verklikken, schrijft Het Belang van Limburg.

Een op de drie meldingen gebeurt anoniem. Elke zaak wordt onderzocht, "maar het betekent niet dat er altijd iets aan de hand is", zegt Adyns.