Meestervervalser werd steenrijk met Giacometti

De Duitse politie en Interpol zitten Robert D. op de hielen. De Nederlander vervalste jarenlang werken van beroemde kunstenaars en verdiende er een fortuin mee. "Wie gelooft dat hij voor 20.000 euro een echte Giacometti kan kopen, verdient het om bedrogen te worden", liet Robert D. ooit vallen. Hij is gevlucht naar Thailand.
Alle in beslag genomen modellen van de nagemaakte Giacometti's in Duitsland.

Voor Robert D. is het een koud kunstje om werken van wereldberoemde kunstenaars te reproduceren. Hij specialiseerde zich in sculpturen van Alberto Giacometti, die lange, dunne figuren, met een kruimelachtige oppervlakte maakte. Daarmee verdiende de meestervervalser een fortuin. Maar de lange Nederlander (54) met het verfomfaaide Hawaï-hemd moet zich aan een zonovergoten strand in Thailand schuilhouden, want Interpol is hem op de hielen.

Robert D. leerde het gieten van sculpturen een kwarteeuw geleden bij de bronsgieterij van Roel en Henny Maaskant in het Gelderlandse Brummen. Die wisten niets van zijn criminele beweegredenen bij de "kunstproductie", zo laten ze desgevraagd weten. "We hebben allang geen contact meer met hem. Wij hebben opdrachten van hem uitgevoerd, zoals we dat doen bij alle beeldhouwers", aldus mevrouw Maaskant.

Justitie zou dat anders kunnen zien. Hulp bij het vervaardigen van vervalsingen is strafbaar. Het gaat om de artistieke rechten van een van Europa’s meest beroemde kunstenaars, het Zwitserse genie Giacometti. Een sculptuur van deze duurste beeldhouwer ter wereld, "L’Homme qui marche" (De man die loopt) werd bij Sotheby’s voor het astronomische bedrag van 74 miljoen euro geveild.

Gips en latex, en de stempel van Giacometti

"De kunstwereld is totaal verrot", liet D. aan een Duitse journalist weten. "Wie gelooft dat hij voor 20.000 euro een echte Giacometti kan kopen, verdient het om bedrogen te worden." En zo kon D. samen met zijn compagnons jarenlang nietsvermoedende vermogende klanten oplichten. Alleen de Nederlander zou volgens kenners zo’n 3 miljoen euro verdiend hebben. De totale schade bedraagt 8 miljoen euro.

De louche zakenpartners van D., antiekhandelaar Guido S. uit Mainz en graaf Lothar S., werden in de Bondsrepubliek al vanwege de vervalsingen tot hoge straffen van respectievelijk 7 en 9 jaar veroordeeld. Maar de Nederlander, die zichzelf als een kunstenaar beschouwt, is op tijd naar Zuidoost-Azië uitgeweken. D. (foto) weet dat er een internationaal arrestatiebevel van de Duitsers tegen hem bestaat.

Zijn loopbaan als kunstvervalser is lang. Bij de vermaarde Nederlandse gieter Dirk Grosman uit Arnhem kocht hij latexvormen om alle beroemde meesters te reproduceren. Voor kleine figuren van Giacometti had D. naar eigen zeggen maar een halfuur nodig. Hij maakte eigen modellen met gips en latex, liet ze gieten en zette er een stempel van Giacometti’s oorspronkelijke gieterijen op. Zo zouden ook kenners geen bedrog vermoeden. Ook talrijke schilders als Willem Mesdag werden zonder schroom gekopieerd.

Het vervalsen van kunstwerken verjaart na een tiental jaren. D.’s handeltje met de Giacometti’s stopte in 2008. Tot 2018 wil de man, wiens gezin inmiddels weer in Europa leeft, voortvluchtig blijven. Anderzijds hoopt hij op erkenning, ziet zichzelf niet als een bedrieger, maar als een ambachtsman, een kunstenaar.

"Vervelend voor hem, dat hij Thailand niet meer kan verlaten", zegt Henny Maaskant, die een kwarteeuw met D. bevriend was. Bij terugkomst naar Europa wacht de cel op de Hollandse vervalser.