Meisje van 15 pleit passioneel vóór wapenbezit

In het verhitte wapendebat in de Verenigde Staten is Sarah Merkle uit Maryland een opvallende verschijning. Het meisje, ze is nauwelijks 15 jaar, is in tegenstelling tot veel van haar leeftijdsgenootjes een vurige voorstander van vrij wapenbezit. In een drie minuten durende speech maakt ze indruk op beide kampen.

Merkle hield de speech twee weken geleden, naar aanleiding van de verstrenging van de wapenwet in de Amerikaanse staat Maryland. De beelden van haar speech kwamen op YouTube terecht en werden in tussentijd bekeken door 2,5 miljoen mensen.

Het 15-jarige meisje gebruikte haar eerste vuurwapen toen ze 8 was. In de Washington Times spreekt ze voor het eerst over haar plotse populariteit. "Ik praat heel graag over het thema. Eigenlijk ga ik liever in debat met mensen die een andere mening hebben dan met mensen die er hetzelfde over denken."

In haar veelbesproken speech vorige maand in Annapolis krijgen de aandachtige toeschouwers een jonge vrouw te zien die weet waar ze het over heeft. "Al van sinds ik heb leren schieten was er een ding duidelijk over het geweld met vuurwapens: de wapens zijn niet het probleem, maar wel diegenen die ze afvuren. Door antiwapenwetten te ondertekenen ontneem je de Amerikaanse bevolking het recht om zich te verdedigen."

Ook in de dodelijke schietpartij op de school Sandy Hook ziet ze geen valabel argument om wapendracht aan banden te leggen. "Meteen daarna is er die eerste emotionele reactie die zegt dat je niemand kan neerschieten als je geen wapens hebt. Maar dat is een foute reactie."

Sarah Merkle beweert in de Washington Times dat ze overweldigd is door de overwegend positieve reacties op haar speech. "Nochtans hecht ik meer belang aan wat mensen zeggen die het niet met mij eens zijn."

En die mensen zijn er natuurlijk ook. "Sommige commentaren uit dat kamp zijn heel hard en beledigend. Ze stoppen maar niet met schelden." Een veelgehoorde kritiek die ze te slikken krijgt, is dat ze zelf maar eens in de situatie moet zitten dat ze wordt beschoten. Ook daarop heeft ze een antwoord klaar. "Dan denk ik dat mijn familie en ik zich beter zouden kunnen verdedigen als we ook de wapens daarvoor zouden hebben."

Ze is niet van plan de strijd voor het recht op vrije wapendracht zomaar op te geven. "Als het moet, ga ik zelfs naar Capitol Hill", besluit Sarah die hoopt later te kunnen studeren aan Harvard.