Nederlandse Tweede Kamer stemt Benelux Parlement weg

Een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer heeft vandaag voor de afschaffing van het Benelux Parlement gestemd. In Nederland woedt al enige tijd een politiek debat over het voortbestaan van de Benelux. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) weigert echter initiatieven te nemen die tot een afschaffing van het parlement zouden leiden.

Een wisselmeerderheid van de VVD, de PVV, de SP en 50PLUS heeft vandaag in de Nederlandse Tweede Kamer voor de afschaffing van het Benelux Parlement gestemd. Ook het voorstel om het secretariaat van de Benelux af te slanken, werd goedgekeurd.

Het resultaat van de stemming is weinig verrassend. In Nederland woedt al enkele weken een politiek debat over het voortbestaan van de Benelux. Dat bleek vorige week nog in Terzake op Canvas.

Aanleiding voor de discussie is een onderzoeksrapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat vraagtekens plaatst bij het nut en de kostprijs van de Benelux.

De beslissing van de Tweede Kamer zal normaal gezien weinig gevolgen hebben voor het lot van het Benelux Parlement. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans weigert immers initiatieven te nemen om het parlement op te heffen. Volgens hem heeft het Benelux Parlement het eigen lot zelf in handen. Pas als een meerderheid van de parlementsleden daar om een opheffing vraagt, wil hij aan de slag gaan.