Obama houdt emotioneel anti-wapenpleidooi

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in Connecticut, waar in december 26 mensen stierven in een schietpartij op een school, het Congres opgeroepen om werk te maken van strengere wapenwetgeving.
AP2013

Obama hield zijn pleidooi in Connecticut. Het is in die staat dat in december in de stad Newtown 26 mensen - vooral kinderen - omgekomen zijn bij een schietpartij op een school. Hij noemde het drama in Newtown de ergste dag van zijn presidentschap en wil koste wat het kost voorkomen dat zoiets zich herhaalt.

"Als we ook maar iets kunnen doen om te vermijden dat één vader zijn kind moet begraven, dan is dat het toch waard om voor te vechten", vroeg de president zich geëmotioneerd af. Het is volgens hem perfect mogelijk om én de burgers te beschermen tegen schietpartijen én het befaamde "Second Amendment"-recht op wapens te respecteren.

Het stoort de president vooral dat de wapenlobby de verstrenging van de wapenwetten niet wil wegstemmen, maar een stemming erover gewoon wil tegenhouden. "Ze zeggen met andere woorden dat jullie mening er niet toe doet. En dat is niet rechtvaardig", zegt Obama die hiermee verwijst naar het feit dat de meeste Amerikanen voor strengere wapenwetten zijn.