Ook elektronische sigaret is schadelijk voor gezondheid

Naast de gewone sigaret is ook de elektronische variant schadelijk voor de gezondheid. Dat melden het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en de FOD Volksgezondheid.

De kwaliteit van de toestellen varieert sterk en er zou een wezenlijk risico zijn op een overdosis nicotine. "Als het systeem niet goed werkt, kan een foute dosis vrijkomen", zegt Ann Eeckhout van het FAGG. En dat is niet zonder gevaar. "Bij inname via de mond kan een dosis van 10 mg bij een kind of 30 tot 50 mg bij een volwassene een dodelijke afloop hebben", klinkt het.

De elektronische sigaret wordt voornamelijk verkocht via het internet, op markten en op muziekfestivals. Drie jaar geleden stuurde het geneesmiddelenagentschap al eens een waarschuwing uit, maar de problemen blijven. "We vonden er zelfs waarop vermeld stond dat ze nicotinevrij zijn, maar waar toch nicotine in werd aantroffen", zegt Eeckhout.

Daarnaast wijzen het FAGG en Volksgezondheid erop dat de elektronische sigaret niet gebruikt mag worden op plaatsen waar ook geen gewone sigaretten gerookt mogen worden.