Richard Curtis wil meer aandacht voor malaria

De Britse scenarist Richard Curtis wil met zijn nieuwste film "Mary & Martha" meer aandacht vragen voor de dodelijke ziekte malaria. De film is gebaseerd op het verhaal van Jo Yirell, die haar zoon verloor aan de infectie. Curtis kwam de prent vandaag voorstellen in Brussel.

Richard Curtis is bekend van de komedies waarvoor hij de scenario's schreef, zoals "Blackadder", "Four weddings and a funeral" en "Notting Hill". Hij stond ook mee aan de basis van Mr. Bean en regisseerde de romantische komedie "Love actually".

Zijn nieuwste film "Mary & Martha" is allesbehalve een komedie en vertelt het verhaal van twee vrouwen die beiden hun zoon verliezen aan malaria. De Amerikaanse Mary (Hilary Swank) verliest haar zoon tijdens een avontuurlijke reis door Afrika en de zoon van de Britse Martha (Brenda Blethyn) krijgt de ziekte terwijl hij als vrijwilliger werkt in Mozambique. Het noodlot brengt de vrouwen samen.

De verandering van genre is voor Curtis geen grote stap geweest. Hij stond met zijn vrienden uit de comedywereld aan de wieg van de Britse liefdadigheidsorganisatie "Comic relief" in 1985. "Armoede en oorzaken daarvan zoals malaria zijn altijd een deel van mijn leven geweest", vertelt hij. "Hoe meer ik erbij betrokken raakte de afgelopen jaren, hoe meer ik erover nadacht een film te maken."

Nadat Curtis het verhaal van Jo Yirell had gehoord, besloot hij de film op haar te baseren. Jo verloor haar zoon Harry (20) in 2006. Hij ging naar Ghana om vrijwilligerswerk te doen. Hij had pillen tegen malaria meegenomen, maar gaf ze aan de kinderen daar omdat hij sterk genoeg was. Jammer genoeg bleek dat niet zo. Jo, die nog drie andere zonen heeft, werd gecontacteerd door de organisatie Malaria No More. Die wil tegen 2015 geen dodelijke slachtoffers meer van malaria.

Sinds 2009 zijn de dodelijke slachtoffers van malaria in 10 Afrikaanse landen al met de helft gereduceerd. Tegen 2015 zouden er geen dodelijke slachtoffers meer mogen zijn. Zowel Jo als Arabella Gilchrist van Malaria No More zijn ervan overtuigd dat Curtis' "Mary & Martha" veel mensen zal sensibiliseren om malaria de wereld uit te helpen.

De film wordt op 25 april, Wereld Malaria Dag, uitgezonden op Vitaya en op 26 april op Plug-RTL.