Schutter richt bloedbad aan in een Servisch dorp

Bij een schietpartij nabij de Servische hoofdstad Belgrado zijn dertien mensen om het leven gekomen. Daarna probeerde de 60-jarige schutter ook zijn vrouw te vermoorden en zichzelf te doden, maar dat lukte niet. Wel zijn beiden zwaargewond. Het motief van de schutter is nog niet duidelijk. Hij zou wel een veteraan van de Balkanoorlogen zijn.
AP2013

De man schoot eerst zijn 42-jarige zoon dood. Daarna ging hij van huis tot huis in zijn dorp Velika Ivanca, op 50 kilometer ten zuiden van Belgrado, en schoot hij vijf andere mannen, zes vrouwen en een tweejarige jongen dood in vijf verschillende gezinnen, aldus de Servische politieofficier Milorad Veljovic.

Daarna probeerde hij ook zijn vrouw te vermoorden en zichzelf te doden, maar dat lukte niet. Wel zijn beiden zwaargewond.

Volgens onbevestigde informatie had de schutter een vergunning voor het gebruikte wapen. Dat zou betekenen dat de man geen automatisch vuurwapen gebruikte.

De schutter zou gevochten hebben in het grensgebied tussen Kroatië en Servië, toen het voormalige Joegoslavië uiteenviel in het begin van de jaren 90. Hij zou twee jaar geleden zijn baan kwijtgeraakt zijn.

Het gaat om een van de ergste massamoorden in het hedendaagse Servië, waar vermoedelijk duizenden mannen lijden aan een posttraumatische stressstoornis.