Tommy Wieringa maakt kans op IMPAC Award

Tommy Wieringa kan de tweede Nederlandse auteur worden die de prestigieuze IMPAC Dublin Literary Award in de wacht sleept. Zijn boek "Caesarion" is samen met werk van onder anderen Michel Houellebecq, Haruki Murakami en Kjersti Skomsvolgd genomineerd voor de internationale literatuurprijs.

De internationale IMPAC Dublin Literary Award wordt sinds 1996 uitgereikt en is goed voor 100.000 euro. Alle romans die in het Engels geschreven of vertaald zijn komen in aanmerking voor de onderscheiding.

In het verleden waren de Nederlanders Cees Nooteboom, Arnon Grunberg en Gerbrand Bakker genomineerd voor de prijs. Bakker won de award in 2010 met "The twin", de Engelse vertaling van zijn boek "Boven is het stil".

Tommy Wieringa is nu genomineerd voor de IMPAC Dublin Literary Award met de vertaling van zijn boek "Caesarion" uit 2009. Hij neemt het op tegen onder andere de Engelse vertaling van "La carte et le territoire" van de Franse auteur Michel Houellebecq, "1q84" van de Japanner Haruki Murakami en "The faster I walk, the smaller I am" van de Noorse auteur Kjersti Skomsvold.

De andere genomineerden voor de prijs zijn de Ier Kevin Barry, de Brit Andrew Miller, de Japans-Amerikaanse Julie Otsuka, de Amerikaan Arthur Phillips en de IJslander Sjon.

De IMPAC Dublin Literary Award wordt uitgereikt door de Ierse overheid en het Amerikaanse bedrijf IMPAC. De prijs wordt administratief begeleid door de bibliotheken van Dublin in samenwerking met bibliotheken over de hele wereld. Op 6 juni wordt de onderscheiding uitgereikt.