Topwijnen uit België door klimaatverandering?

Vanaf 2050 zal het een pak moeilijker worden om nog wijnranken te telen in de Franse regio Bordeaux of in de Rhône-vallei. In België of Groot-Brittannië zou het klimaat dan weer veel beter zijn om wijn te telen. Dat blijkt uit een studie die in de VS gepubliceerd werd.
AP2010

De klimatologische omstandigheden zijn momenteel ideaal voor wijnranken in Bordeaux of in Californië, maar de opwarming van de aarde en de afname van neerslag zullen de geografische verspreiding van de wijnregio's in de wereld grondig hervormen.

Volgens Lee Hannah, auteur van de studie die gepubliceerd is in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences, zullen de omstandigheden voor wijnranken dan weer beter worden in het noorden van de VS, China en Europa. Zo zouden de omstandigheden in België of Groot-Brittannië na 2050 beter zijn om wijn te telen dan in het zuiden van Frankrijk.

"We wisten dat we veranderingen zouden zien, maar ik ben verbaasd dat de verschuivingen zo groot zijn", zegt Hannah.

AP2007

Meest gelezen