Universiteit Antwerpen opent bijenhotels op campus

De milieudienst van de Universiteit Antwerpen gaat drie bijenhotels openen op de campussen Drie Eiken en Groenenborger. De universiteit wil op die manier de biodiversiteit verhogen.

Het regent de laatste tijd onheilspellende berichten over de Belgische bijen. De wilde bijenpopulatie gaat achteruit door het verdwijnen van natuur, nectarplanten, allerlei ziektes en het gebruik van pesticiden.

De Universiteit Antwerpen wil daar iets aan doen. “Om de biodiversiteit te verhogen, kochten we bij Natuurpunt drie kant- en klare bouwpakketten voor bijenhotels aan”, zegt duurzaamheidcoördinator Carla Uwents. “Onze studenten die in het kader van hun opleiding nauw samenwerken met Natuurpunt zetten de kasten ineen."

De impact van zo’n actie is enorm, zegt Uwents. "Bijen bevruchten duizenden bloemen, planten en fruitbomen in de naaste omgeving. Op die manier bouwen we mee aan veel nieuw waardevol natuurgebied."

De bijenhotels bestaan uit leem, rietstengels en hout met gaatjes, de ideale nestmaterialen voor bijvoorbeeld de metselbij, de behangersbij of maskerbijen. In de kasten zitten gangen waarin de bijen hun eitjes kunnen leggen. Die komen uit rond mei.

Een drukbezochte plek als een universiteit lijkt niet meteen de ideale locatie voor het plaatsen van bijennesten, maar de studenten hoeven zich geen zorgen te maken. “Deze kasten trekken geen honingbijen, maar solitaire, wilde bijen aan en die steken niet, want ze leven niet in kolonie en moeten zich niet verdedigen”, aldus Uwents.