Verdacht afrormosiahout geblokkeerd in Antwerpse haven

In de Antwerpse haven is 40 kubieke meter afrormosiahout, afkomstig uit Congo, geblokkeerd door de Dienst CITES (FOD Leefmilieu). Dat gebeurde op vraag van Greenpeace.

Het gezaagde afrormosiahout is afkomstig van het Congolese houtkapbedrijf Tala Tina en werd gekocht door twee Vlaamse houtimporteurs. De houtsoort is bedreigd en mag enkel met CITES-certificaat verhandeld worden, maar Greenpeace vindt de lading verdacht.

Sinds 3 maart is het verboden om illegaal hout op de markt te brengen in Europa. De nieuwe Europese Houtverordening (EUTR) legt een belangrijke verantwoordelijkheid bij houthandelaars, via een "stelsel van zorgvuldigheidseisen".

Greenpeace stelt voor om de "zorgvuldigheidsprincipes" op de verdachte lading, ondanks het CITES-certificaat, toe te passen en de lading in beslag te nemen. "België heeft nu al herhaaldelijk aangekondigd dat de strijd tegen de handel van illegaal gekapt hout belangrijk is", aldus Jonas Hulsens (Greenpeace). "Hier is een concrete case waarbij de overheid kan aantonen dat het menens is."

Zo merkt Greenpeace op dat het concessiecontract van Tala Tina niet gepubliceerd werd op de website van het Congolese ministerie van Milieu, een verplichting. De organisatie vond ook geen bronnen over de verplichte jaarlijkse kapvergunning en vindt het verdacht dat de provincie Bandundu, waar het kaprecht van Tala Tina zich bevindt, nauwelijks overlapt met het verspreidingsgebied van afrormosia. Zelfs al kocht Tala Tina het hout van een derde partij, dan nog moet de legaliteit aangetoond worden, aldus Greenpeace.