3 tot 5 jaar cel voor Litouwse "zitmaaierbende"

De 6 leden van de Litouwse "zitmaaierbende" zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 tot 5 jaar en geldboetes tot 1.800 euro. De Litouwers gingen in de streek rond Gent en het Meetjesland met flink wat tuinmateriaal aan de haal. De waarde van de totale buit zou tot boven het miljoen oplopen. Ze hadden het vooral op zitmaaiers gemunt.
AP2009

De rechtbank tilde zwaar aan de feiten en legde 3 bendeleden een gevangenisstraf van 5 jaar op, waarvan 2 jaar met uitstel. De andere leden kregen een gevangenisstraf van 3 jaar. De Litouwers moeten ook boetes betalen die oplopen tot 1.800 euro. 3 bendeleden zijn nog steeds voortvluchtig.

De rechter noemde de dievenbende een geoliede machine die de gestolen goederen bliksemsnel naar Litouwen overbracht. Voort wees hij op de economische schade voor de slachtoffers. Een groot deel van de gedupeerden zijn tuinaannemers.