"Aantijgingen van Huts zijn stemmingmakerij"

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) ontkent dat CD&V de andere Antwerpse coalitiepartners onder druk heeft gezet om de boetes voor havenbedrijven Antwerp Gateway en PSA grotendeels kwijt te schelden. Hij reageert daarmee op de juridische procedures die Fernand Huts van Katoen Natie tegen deze beslissing heeft aangespannen.

Vandaag is CEO van Katoen Natie Fernand Huts naar de rechter gestapt om de beslissing van het Antwerpse havenbestuur aan te vechten waarbij het de boetes voor havenbedrijven Antwerp Gateway en PSA grotendeels kwijtscheldt. 

Door de economische crisis voldeden beide havenbedrijven de afgelopen jaren niet aan hun contractuele verplichting om een minimum aantal containers te verhandelen. De boetes die ze hiervoor kregen, waren tot een kleine 70 miljoen euro opgelopen, maar het Antwerpse havenbestuur verminderde dat bedrag eind maart tot 14 miljoen.

Die beslissing viel niet in goede aarde bij Huts. Hij verdenkt havenschepen Marc Van Peel van CD&V ervan de andere coalitiepartners N-VA en Open VLD onder druk te hebben gezet de kwijtschelding goed te keuren. Daarom heeft Huts bij de rechtbank van koophandel een kort geding aangespannen. Ook bij de Raad van State heeft hij een procedure opgestart.

"Het havenbestuur heeft correct gehandeld"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever is weinig onder de indruk van de aantijgingen van Huts. Hij doet ze af als "stemmingmakerij". "Iedereen heeft kunnen noteren dat het voorstel van de havenschepen met een zeer ruime meerderheid werd goedgekeurd", zegt De Wever. "Men heeft gewoon gekozen voor de best mogelijke oplossing voor het algemene belang van de Antwerpse haven. Meneer Huts heeft absoluut kansen gekregen voor zijn eigen voorstellen maar die hebben het niet gehaald."

De juridische procedures die Huts is opgestart, komen volgens De Wever niet onverwacht. "We gaan het verdere verloop van de procedure bekijken. Ik ga ervan uit dat het havenbestuur correct heeft gehandeld."