"Django unchained" is minder bloederig in China

"Django unchained", de bekroonde western van Quentin Tarantino, gaat morgen in première in China. Om de film in de Chinese zalen te krijgen, heeft de regisseur wel enkele kleine aanpassingen moeten doorvoeren. Zo spat het bloed minder hoog op en is het ook donkerder van kleur.
Een beeld uit "Django unchained"

In "Django unchained" zitten, net als in de andere films van Tarantino, heel wat extreem gewelddadige en gruwelijke scènes. Voor de Chinese bioscoopbezoekers worden die wat gefilterd. Al gaat het naar verluidt om kleine aanpassingen en blijft de volledige lengte van 165 minuten bewaard.

Dat is dan al een succes, want in "Skyfall" en "Cloud atlas", die ook recent in China uitkwamen, werden wel scènes verwijderd om de filmautoriteiten niet tegen de borst te stoten. "Cloud atlas" werd zelfs 38 minuten ingekort, waardoor volgens veel cinemabezoekers de film onbegrijpelijk werd.

"De lichte aanpassingen, zoals het bloed donkerder maken en het bloed minder hoog laten opspatten, zullen de kwaliteit van de film niet aantasten", zegt Zhang Miao, de directeur van de Chinese tak van Sony Pictures. "Quentin Tarantino wist perfect hoe de film aan te passen en het was noodzakelijk dat hij de taak ook zelf uitvoerde." Volgens Miao ziet Tarantino de wijzigingen zelf "niet als een compromis, maar als vooruitgang".

"Django unchained" leverde Tarantino recent een Oscar op voor beste origineel scenario (kleine foto). Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio en Christoph Waltz, die ook een Oscar binnenhaalde, vertolken de belangrijkste rollen in de western.

AP2013