België in top 3 van hoogste loonkosten

Ons land heeft na Denemarken en Zweden de hoogste loonkosten in Europa. Bovendien stijgen de kosten hier sneller dan elders in de eurozone en dat is slecht nieuws voor onze economie.

Gemiddeld bedraagt een uurloon bij ons 37 euro, in Nederland is dat 32 euro en in Duitsland 30 euro. Daarbij moet worden opgemerkt dat de buurlanden onze belangrijkste handelspartners zijn.

Ons land heeft dus op twee landen na de hoogste loonkosten van Europa, waarschuwt Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie. Enkel in Denemarken en Zweden liggen die kosten nog hoger.

Bovendien stijgen de loonkosten hier sinds 2008 sneller dan in de buurlanden en meer dan het gemiddelde van de eurozone. Dat tast de concurrentiekracht van onze ondernemingen aan en weegt op de uitvoer.

Het is oud nieuws dat arbeid bij ons zwaar belast wordt en dat dat een hypotheek legt op onze economie. Probleem is nu echter dat die loonkosten in verhouding sneller stijgen dan bij de buurlanden. De kwestie veroorzaakt ook sociale en politieke verdeeldheid. De vakbonden willen de vermogens belasten, de liberalen en christendemocraten zien meer heil in besparingen bij de overheid.

EU-commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn werkt nu aan aanbevelingen voor ons land. Die zouden volgende maand worden bekendgemaakt.