Brakende Eyjafjallajökull had onverwacht "neveneffect"

De uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull, die het vliegverkeer 3 jaar geleden wekenlang in de war stuurde, had ook een "grote maar korte" impact op het leven in de oceaan. Dat meldt de BBC.

De Eyjafjallajökull barstte uit in de lente van 2010. De vulkaan met de moeilijk uitspreekbare naam ligt nog vrij vers in het geheugen, omdat hij wekenlang in het nieuws zat door de grote impact op het vliegverkeer. Door de fijne asdeeltjes in de atmosfeer, konden vliegtuigmotoren beschadigd raken en werden tal van vluchten geschrapt.

Maar wat minder bekend is, is dat de uitbarsting ook een positieve invloed had op het leven in de oceaan. Er werden immers opgeloste ijzerdeeltjes afgezet in grote delen van de Noordelijke Atlantische Oceaan, waardoor de hoeveelheid plankton er plots toenam.

Onderzoekers deden de ontdekking haast bij toeval. Ze waren tijdens de uitbarsting toevallig in de buurt en konden zo meteen stalen nemen van het water. "Onze studie was uniek in die zin dat we de eersten waren om stalen te nemen van vulkanische afzettingen in de zee, om zo de chemische en biologische effecten ervan te onderzoeken", zegt Eric Achterberg, een van de auteurs van het artikel in de Geophysical Research Letters.

De onderzoekers namen enkele maanden later opnieuw stalen van het zeewater om een vergelijkende studie op te zetten. De boost voor de plankton was echter maar heel tijdelijk, omdat de ijzerdeeltjes op hun beurt weer snel oplosten.

Plankton is een microscopisch klein organisme dat in de oceanen een belangrijk onderdeel vormt in de voedselketen.