Chimpansees hebben "botanische kennis"

Chimpansees bezitten kennis over plantenkunde en gaan in het regenwoud op zoek naar specifieke vruchten. Dat heeft een onderzoeksteam van het Max Planck-Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig (Duitsland) ontdekt.

De wetenschappers gingen postvatten in het Taï Nationaal Park. Het gebied, in het westen van Ivoorkust, is zowat 3.300 vierkante kilometer groot en omvat nog enkele van de laatste stukken ongerept regenwoud in het westen van Afrika. Daar werd in het oog gehouden hoe de apen de bomen observeren en vruchten in het oog houden net voor ze rijp zijn. De dieren weten dat verschillende bomen op hetzelfde moment vruchten dragen.

"Onze resultaten tonen hoeveel strategieën de chimpansees gebruiken om voedsel te zoeken", aldus het hoofd van de afdeling primatologie, Christophe Boesch. "Bovendien geven ze meer inzicht over de evolutionaire oorsprong van de menselijke vaardigheden van het categoriseren en het abstract denken."

De wetenschappers registreerden hoe de chimpansees met hun blik de boomtoppen afspeurden. Voor hun analyse gebruikten ze enkel de beelden van wanneer de apen naar de bomen keken, zonder vruchten te vinden. Zo konden ze uitsluiten dat de dieren gelokt werden door de geur van de vruchten.

Uit de analyse bleek dat de chimpansees de bomen inspecteerden waar vruchten aan groeien die bijna rijp zijn. Bovendien konden de wetenschappers bij bomen die op hetzelfde moment vruchten dragen, voorspellen dat de apen net in die bomen op zoek gingen naar eten.

Chimpansees combineren verschillende vaardigheden in hun zoektocht naar voedsel, concluderen de wetenschappers, met name botanische kennis, het categoriseren van vruchtensoorten en het ruimtelijk inzicht om de juiste bomen terug te vinden.

AP2010