Cyprus Airways blijft vliegen tot na de zomer

De regering van Cyprus belooft om de kwakkelende nationale luchtvaartmaatschappij tot zeker na de zomer te laten vliegen. De banksector zou intussen fors afgeslankt zijn.
AP2013

Cyprus Airways zit in slechte papieren en zag deze zomer al veel klanten verdwijnen die intussen ergens anders naartoe gaan of met andere maatschappijen naar het eiland willen vliegen.

Om de belangrijke toeristische sector te ondersteunen, heeft de regering nu verzekerd dat Cyprus Airways -een staatsmaatschappij- tot het einde van de zomer blijft vliegen. Wat er daarna gebeurt, is nog niet duidelijk.

Intussen heeft de regering ook bekendgemaakt dat de financiële sector nu fors is afgeslankt tot slechts drie keer de omvang van de rest van de economie. Tot voor kort was dat zeven keer. De tweede bank van het land, Laiki, wordt nu ontmanteld en de andere banken hebben de meeste van hun buitenlandse filialen verkocht.

Het ratingkantoor Standard & Poor's heeft het vooruitizcht voor Cyprus intussen wel opgetrokken van "negatief" naar "stabiel". Volgens S&P ziet het er op korte termijn nu naar uit dat Cyprus wel in de eurozone zal blijven. Wel blijft de rating behouden op CCC en dat is diep in de "junk status".