De verkoop van pc's is fors gedaald

In de eerste drie maanden van dit jaar is de verkoop van pc-computers sterker teruggevallen dan ooit tevoren. Die hebben steeds meer te lijden onder de concurrentie van tablets en smartphones.

In het eerste kwartaal zijn er wereldwijd 76,3 miljoen pc's verkocht. Dat is 13,9% minder dan in de vorige periode. Volgens het onderzoeksbureau IDC gaat het om de grootste terugval sinds het begin van de publicaties in 1994.

Er zijn tal van redenen waarom de pc zijn aantrekkingskracht verliest. Zo had de verkoop te lijden van herstructureringen bij twee grote producenten Hewlett-Packard en Dell, maar ook kiezen consumenten steeds meer voor tabletcomputers en smartphones.

Ook de lauwe reactie op Windows 8, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, verklaart de trend. Microsoft is nog steeds toonaangevend in de markt van pc's, veel minder in die van tablets en telefoons.

Hoe dan ook blijft Hewlett-Packard de grootste pc-producent voor het Chinese Lenovo en Dell.