Eandis: "Gasleiding stond correct aangegeven op kaart"

De buis van de gasleiding die langs de E40 in Erembodegem geraakt werd door een aannemer, stond duidelijk en op een correcte wijze aangegeven op de kaart van het gasnet. Dat zegt distributienetbeheerder Eandis in een persbericht. Eerder legde de aannemer een tegenstrijdige verklaring af. De hele zaak krijgt wellicht nog een juridisch staartje.

De E40 richting Brussel werd dinsdag kort voor 10 uur afgesloten voor alle verkeer. "In de rijrichting Gent-Brussel worden momenteel geluidsschermen geplaatst. De steunpalen voor deze schermen worden in de grond geheid en bij die werken heeft een paal een stalen aardgasleiding op middendruk beschadigd. Deze leiding met een diameter van 100 mm vervoert aardgas onder een druk van 15 bar en loopt 8 meter onder de grond dwars onder de autosnelweg. De leiding staat in voor de aardgasvoorziening van Teralfene, een deelgemeente van Affligem", meldt woordvoerder Simon Wijmeersch van Eandis.

Eandis heeft alle begrip voor de ongemakken die de weggebruikers hebben ondervonden. "Het gaat hier duidelijk over een combinatie van uitzonderlijke omstandigheden, die er toe leidde dat de uitvoering veel tijd in beslag nam. Overigens willen we benadrukken dat de getroffen buis duidelijk op een correcte wijze aangegeven stond op de kaart van het gasnet", zegt de distributienetbeheerder.

De werfleider van de aannemer verklaarde eerder dat de gasleiding volgens de atlas van de leidingen 1 tot 2 meter van de boorput verwijderd lag. Gelet op de tegenstrijdige verklaringen, krijgt de zaak vermoedelijk een juridisch staartje.