Franse Senaat keurt 1e artikel homohuwelijk goed

De Franse Senaat heeft gisteravond, met 179 stemmen voor en 157 stemmen tegen, het eerste artikel van het wetsontwerp over het homohuwelijk goedgekeurd. Het gaat om het belangrijkste artikel, dat het huwelijk openstelt voor mensen van hetzelfde geslacht.

In Frankrijk is er al maanden polemiek over het voornemen van de regering om het huwelijk voor homo's en lesbiennes toe te laten. Nu kunnen homo's en lesbiennes in Frankrijk -net zoals heteroseksuele koppels- een "Pacte civil de solidarité" (Pacs) met omvattende regels sluiten. Maar het homohuwelijk gaat verder dan het samenlevingscontract. Vooral het nieuwe adoptierecht, waarover de Senaat nog moet stemmen, is erg controversieel in Frankrijk.

Vooral de katholieke kerk en de conservatieve oppositie zijn gekant tegen het wetsontwerp. Eind maart waren er nog meer dan 300.000 tegenstanders in Parijs op straat gekomen. De organisatoren telden zelfs meer dan 1,4 miljoen deelnemers. Ook elders in het land waren er heel wat betogingen.

Maar ook de voorstanders van het homohuwelijk en het adoptierecht hadden honderdduizenden mensen gemobiliseerd (foto) in verschillende steden. Ook holebi-organisaties uit het buitenland kwamen mee betogen.

De Nationale Vergadering (vergelijkbaar met de Kamer hier) stemde in februari voor het project, na een debat over de meer dan 5.000 amendementen. De Senaat is nu dus gevolgd.