Gestreepte vleermuissoort ontdekt in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan is een gestreepte vleermuissoort ontdekt, de Niumbaha superba. DeeAnn Reeder van de Bucknell University heeft het dier als eerste gespot in het Bangangai Game Reserve. "De mooie patronen trokken meteen mijn aandacht", zegt ze. "Het is een uitzonderlijk dier, zo'n exemplaar heb ik nog nooit gezien."

Bij haar terugkeer in de Verenigde Staten dacht Reeder eerst dat de vleermuis tot de soort Glauconycteris superba behoorde, maar al snel stapten zij en haar collega's van dit idee af.

"Na een grondige analyse, werd duidelijk dat dit diertje niet tot deze soort behoort", legt Reeder uit aan Science Daily. "De schedel, de vleugels, de afmetingen, de oren, er is letterlijk niets wat in de beschrijving past. Deze vleermuis is zo uniek dat we een nieuwe soort moeten creëren." De soort werd Niumbaha superba genoemd. "Niumbaha" betekent "zeldzaam" of "ongewoon" in de taal Zande, die gesproken wordt in de regio waar het diertje ontdekt werd.

"Voor mij is deze ontdekking belangrijk omdat ze de nadruk legt op het feit dat er in dit nieuwe land nog veel wonderen van de natuur te ontdekken en te beschermen zijn", reageert Matt Rice, het hoofd van de Zuid-Soedanese afdeling van Fauna & Flora International.

"Deze ontdekking toont inderdaad aan hoe divers dit gebied is en hoeveel werk er nog gedaan moet worden", beaamt Reeder.